Etusivu / Teokset kartalla

Ilves ja pentu

Ilves ja pentu

Helvi Hyvärisen veistos Ilves ja pentu sijaitsee pienellä kallionnyppylällä Tapiolantien varrella Neulaspolun kohdalla.
Asuntosäätiön tiedotuslehdessä "Tapiola tänään" mainostettiin paljastustilaisuutta näin:


Paljastus

Lehden seuraavassa numerossa, jossa paljastustilaisuutta selostettiin, oli taiteilijan nimi jo saatu oikein. Asuntosäätiön hankkimassa asiantuntijalausunnossa todettiin mm.

"Helvi Hyvärinen on ainoa merkittävä kuvanveistäjämme, joka on ottanut eläinveistännän erikoisalakseen. Erityisesti nuorten eläinten, varsojen ja kissaeläinten pentujen kuvauksessa hänellä on persoonallista, herkkää ilmettä. 'Ilves pentuineen'-veistoksen näin ensimmäisen kerran Hyvärisen yksityisnäyttelyssä Taidehallissa v. 1958 ja kiinnitin jo silloin huomiota sen komeaan koristeellisuuteen. Teos on 120 cm korkea, veistetty Vehmaan punaiseen graniittiin ja sopii hyvin ulkoveistokseksi varsinkin, jos se voidaan sijoittaa paikkaan, missä taustana on metsää tai vapaata luontoa. Niissä sen naturalistinen tyylipohja saa oikean ympäristön. Teos on ilmeisesti luettava Hyvärisen tuotannon pääteoksiin yhdessä toisen ilvesryhmän kanssa, joka on veistetty mustaan graniittiin v. 1952 ja esittää pentu sylisään makaavaa ilvesemoa (om. Helsingin kaupunki, sijoitettu Lapinlahden kansakoululle). Teoksen ansiona on hyvin kivimateriaalin luonteeseen sopiva tyylittelv ja kauniisti tulkittu emon ja pennun suhde, joka ilmenee pennun asennossa ja emon ilmeessä. Veistos muodostaa kaunisviivaisen ryhmän."

Veistos siirtyi Espoon kaupungille vuonna 1994.

"Kuvanveistäjä Helvi Maria Hyvärisen (1906–1988) kiintymys eläimiin oli lähtöisin Kajaanin lapsuudenkodista. Eläinten kauneus ja salaperäisyys viehättivät taiteilijaa, joka uudisti eläinkuvauksemme perinnettä. Vähäeleisyys, voimakas tyylittely ja pyrkimys selkeyteen leimaavat veistoksia, jotka 60-luvun alussa pelkistyivät yhä enemmän kohti puhtaan muodon ihannetta." (Kajaanin taidemuseo)

Lähteitä:

 


Ilves ja pentu